Velünk élő '48

Velünk élő '48

Időpont: 2016. március 11-21.
Helyszín: Budapest 1066, Nyugati tér

Archív és kortárs felvételek portrésorozata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Az egykori honvédek archív felvételeit a legismertebb hódmezővásárhelyi fényképész, Plohn József készítette 1902-ben, Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából egy kolozsvári megrendelésnek eleget téve, ahol a még élő 1848-49-es honvédek fotóiból nagyszabású kiállítást kívántak rendezni.

A Vásárhelyi Híradó 1902. szeptember 14-i számában a következő felhívás jelent meg: „A múzeum lapunk utján az itteni kerületbeni öreg honvédeket arra kéri, hogy haladéktalanul jelentkezzenek a [Plohn-féle] fényképészeti műteremben a maguk levétele végett. Akinek egyenruhája van, azt vegye fel, akinek nincs, az sötét polgári ruhában jelentkezzék. A képeket a honvédek Pantheonában helyezik el. A képekhez életrajzi adatokat is kell beadni. Erre kérdő-ivek vannak letéve a fényképésznél és a honvéd-egyleteknél: csak a feleletet kell leírni vagy lediktálni.” Plohn az üvegnegatívok egy részének szélére ráírta a rajta szereplő honvéd nevét, így innen ismerhetjük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hódmezővásárhelyi hőseit.

Plohn József 1635 db üvegnegatívból álló hagyatékát 1952-ben vásárolta meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum az özvegyétől.

A jelenlegi portrésorozaton egymás mellé kerültek a szabadságharc veteránjai és kortársaink: bátraink egykor és ma. Sokféleségük jelzi, hogy nincs olyan életút, nincs olyan hivatás, amelyben ne találhatnánk meg a bátorság útját. Helyet kaphatnának mellettük mások is, sokan, akikről példát vehetünk. Mert bátorság kell a kemény munkához, a helytálláshoz, a másokra figyeléshez – ez ’48 mai öröksége, amelyre érdemes nap mint nap emlékeznünk.

SOHÁNÉ CSÓKA ZITA

STEINBACH ÉVA

BEKE GYÖRGY

DOBOS ANDRÁS

JUHÁSZ ATTILA

HAJDÚ MIKLÓS

Dr. KIRÁLY PÉTER