Beke György

Beke György vízről, biztonságról és az egyszerű emberek iránti tiszteletről

Több mint harminc éve menti a vízben bajba jutottakat, hobbija vált hivatásává. Nem gondolná, hogy több bárki másnál, általában akkor tudatosul benne, hogy milyen veszélyes a munkája, amikor hazaér a családjához.

Csak egy ember vagyok a sok közül

Beke György vízimentő, gyerekkora óta kötődik a vízhez. Vízparton laktak, gyorsan megtanult úszni. Sokan voltak testvérek, mindig vigyáztak egymásra, emlékezik vissza. Később olyan munkahelyre került, ahol lehetősége volt másokon segíteni. És ahogy az lenni szokott, egyszer csak azt vette észre, hogy sok olyan ember van körülötte, aki hozzá hasonlóan vélekedik. Ekkor megalapították a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatát, ahol mindenki a munka mellett, szabadidejében, szabadsága alatt végezte a mentési tevékenységet.

Amit csinálok, az számomra is veszélyes lehet

Megtiszteltetésnek vette a felkérést, hogy egy 48-as veteránnal legyen egy képen, úgy gondolja, hogy talán azért is esett rá a választás, mert ez eddigi munkájának az eredményességét mutatja. „Mindig csak mentések után jut eszembe, visszagondolva, hogy amit csinálok, az számomra is veszélyes lehet.

Mások megfogalmazásában ehhez a munkához bátorság kell, mivel mi akkor megyünk ki a vízre, amikor mások már a parton vannak, biztonságban. Általában akkor tudatosul bennem, hogy milyen veszélyes tevékenységet végzek, amikor hazaérek a családomhoz. Nagy kihívás jelent számomra, hogy a család és a munka mellett tudjak segíteni, de minden egyes sikeres mentés új erőt ad a továbblépéshez. Úgy vélem, hogy a közreműködésem segítségével emberek, családok kapnak egy újabb esélyt az életre.

Akik önzetlenül harcoltak

„Az 1848-as forradalomról és utána kezdődő szabadságharcról elsőre Kossuth Lajos jut eszembe, mint egy olyan ember, aki azért harcolt, hogy mindenki egyenlő és szabad lehessen. A közvetlen közelemben 48-as hősökről nem tudok, személyes családi emlékem sincs. Tisztelem azokat az egyszerű embereket, katonákat, akik a hazáért, embertársaikért önzetlenül harcolnak. Én csak egy ember vagyok a sok közül, akik naponta kockáztatják az életüket másokért.”