Velünk élő '48

Velünk élő '48

Időpont: 2016. március 11-21.
Helyszín: Budapest 1066, Nyugati tér

Archív és kortárs felvételek portrésorozata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Az egykori honvédek archív felvételeit a legismertebb hódmezővásárhelyi fényképész, Plohn József készítette 1902-ben, Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából egy kolozsvári megrendelésnek eleget téve, ahol a még élő 1848-49-es honvédek fotóiból nagyszabású kiállítást kívántak rendezni.

A Vásárhelyi Híradó 1902. szeptember 14-i számában a következő felhívás jelent meg: „A múzeum lapunk utján az itteni kerületbeni öreg honvédeket arra kéri, hogy haladéktalanul jelentkezzenek a [Plohn-féle] fényképészeti műteremben a maguk levétele végett. Akinek egyenruhája van, azt vegye fel, akinek nincs, az sötét polgári ruhában jelentkezzék. A képeket a honvédek Pantheonában helyezik el. A képekhez életrajzi adatokat is kell beadni. Erre kérdő-ivek vannak letéve a fényképésznél és a honvéd-egyleteknél: csak a feleletet kell leírni vagy lediktálni.” Plohn az üvegnegatívok egy részének szélére ráírta a rajta szereplő honvéd nevét, így innen ismerhetjük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hódmezővásárhelyi hőseit.

Plohn József 1635 db üvegnegatívból álló hagyatékát 1952-ben vásárolta meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum az özvegyétől.

A jelenlegi portrésorozaton egymás mellé kerültek a szabadságharc veteránjai és kortársaink: bátraink egykor és ma. Sokféleségük jelzi, hogy nincs olyan életút, nincs olyan hivatás, amelyben ne találhatnánk meg a bátorság útját. Helyet kaphatnának mellettük mások is, sokan, akikről példát vehetünk. Mert bátorság kell a kemény munkához, a helytálláshoz, a másokra figyeléshez – ez ’48 mai öröksége, amelyre érdemes nap mint nap emlékeznünk.

SOHÁNÉ CSÓKA ZITA

STEINBACH ÉVA

BEKE GYÖRGY

DOBOS ANDRÁS

JUHÁSZ ATTILA

HAJDÚ MIKLÓS

Dr. KIRÁLY PÉTER

Menü

Főoldal

Főoldal

Főoldal

Főoldal 2014

Főoldal 2015

Főoldal 2016

Főoldal

Navigáció