Sajtószoba

Sajtóközlemény - Rendben zajlottak le a nemzeti ünnep rendezvényei
 
A kedvezőtlen időjárás ellenére rendben és sérülés, baleset nélkül zajlottak le a március 15-i nemzeti ünnep programjai. Délután a Parlament Kupolatermében Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, és sor került a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadására.

A nemzeti rendezvények biztonságát felügyelő Operatív Törzs a programok végéig folyamatosan ülésezett és megállapította, hogy a nap folyamán a rendezvényekhez kapcsolódóan rendkívüli esemény nem történt.

Budapest, 2013. március 15.


Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


2013. március 15., 13:49

Tájékoztató - Műsorváltozás

A Kormány korábbi bejelentése szerint – tekintettel a rendkívüli időjárásra - a március 15-i nemzeti ünnep programjai zárt térben folytatódnak.
13 óráig több mint 6500 látogatója volt a Parlamenti Nyílt Napnak.

A zárt térre tervezett, korábban meghirdetett programok nem maradtak el, de tekintettel a rendkívüli időjárási körülményekre a műsorváltozás jogát a Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság fenntartja.

Ragaszkodva a korábbi állásponthoz, tekintettel a személyi biztonsági szempontokra az államtitkárság tájékoztatta a művészeket, például a Kaláka Együttes Gyuláról érkező művészeit, vagy a Mészáros János Elek Bicskéről érkező művész urat arról, hogy eseményen testi épségük megóvása és a balesetek elkerülése érdekében ne jelenjenek meg.


Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
2013. március 15. 11:24

Sajtóközlemény - A kedvezőtlen időjárás ellenére is biztonságban kezdődtek meg a nemzeti ünnep rendezvényei

A március 15-i nemzeti ünnep zárt térben megrendezendő programjai a rendkívüli időjárás ellenére biztonságban kezdődtek meg. Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 165. évfordulója tiszteletére, Kövér László házelnök jelenlétében, katonai tiszteletadással felvonták a nemzeti lobogót az Országház épülete előtt. Az első órában már 2100-an vettek részt a hagyományos Parlamenti Nyílt Napon.

A Belügyminisztérium javaslatára a Kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondta. Azoknak, akik a rendkívüli időjárás ellenére úgy döntenek, hogy elindulnak, a kormány benti helyszíneken biztosítja a programokat, a közös megemlékezés lehetőségét.

A kormány emellett továbbra is arra kéri az önkormányzatokat, pártokat és felelős társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le.

Az Operatív Törzs a nap folyamán folyamatosan ülésezik, a legfrissebb információk szerint eddig két szervezet vállalta, hogy - szemben a szakértők tanácsával - megkezdik a kültéri rendezvényeiket.

A Parlamenti Nyílt Nap keretében - amin eddig már több mint kétezer érdeklődő jelent meg - 14.30-ig lehet ingyenesen belátogatni a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe. Az Országos Széchenyi Könyvtárban, az I. kerületi önkormányzat aulájában, a Tárnok utcai iskolában, a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézet és Múzeumban és a Nemzeti Táncszínházban fennakadás nélkül megtartják a programokat. Délután 16.00 órától adják át a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat a Parlament kupolatermében, az ünnepségen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


2013. március 14.

Sajtóközlemény - Elmaradnak a szabadtéri állami rendezvények a rendkívüli időjárás miatt

A Belügyminisztérium javaslatára a Kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja. Ez a döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket. A Kormány megkéri az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le. 

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

Sajtóközlemény - 2013. március 14.

Rossz időjárás esetén is ünnepi hangulat a budai Várban

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felkészült arra, hogy a március 15-ére várható rossz időjárás esetén is ünnepi programokkal várják az érdeklődőket a budai Vár területén. A korábban szabadtérre meghirdetett eseményeket, koncerteket eső esetén a Várnegyedben található kulturális intézményekben tartják meg, így méltó körülmények között ünnepelhetünk a nemzeti ünnepen.

Nemzeti ünnepünk alkalmából hagyományőrző programokkal várjuk az érdeklődőket a Várba; változatos zenés programok, óriásbábos előadások, vidám tánctanítás és megannyi más érdekesség fogadja a közönséget. A várható esős, szeles időjárásra való tekintettel a szabadtéri programok beköltöznek a környező kulturális és oktatási intézményekbe. Így pl. a Kaláka együttes koncertjét rossz időjárás estén a Budavári Önkormányzat Aulájában tartják meg, míg Tolcsvay László az Országos Széchenyi Könyvtárban ad koncertet.

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


Sajtóközlemény - 2013. március 8.

Családi programok március 15-én


Tarlós István, Budapest főpolgármesterének múzeumkerti ünnepi beszédével veszik kezdetüket a március 15-ei programok. Ezután ünnepi menet indul a budai Várba, ahol hagyományőrző programok, változatos koncertek, óriásbábos előadások, vidám tánctanítás és megannyi más érdekesség várják az érdeklődőket. Idén is bárki ingyenesen meglátogathatja a Parlamentet a nyílt nap keretében.

Az ünnepi programok március 15-én, pénteken reggel 11 órától kezdődnek a múzeumkerti díszünnepséggel, ahol ünnepi köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Fellép a műsorban a Magyar Állami Népi Együttes és Tolcsvay László, aki 40 évvel ezelőtt zenésítette meg a Nemzeti dalt, s most először adja azt elő állami ünnepségen. Az esemény narrátora Laklóth Aladár.

Ezt követően 12.15-kor indul a Múzeumkertből az ünnepi menet az Astoria – Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János út – Dísz tér; illetve Clark Ádám tér – Sikló utca – Savoyai terasz útvonalon át a Budai Várba.

A Budai Várban 10 órától 18 óráig ingyenesen látogatható programok és tematikus kiállítások várják a látogatókat. A várhatóan esős időjárásra való tekintettel a szabadtérre tervezett programok helyszíne átkerült a budavári intézményekbe, ahol változatos zenés programok és számos gyermek-program várja az érdeklődőket.

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható lesz több múzeum is a Várban, mint pl. Magyar Nemzeti Galéria, de a Magyarság Háza és az Országos Széchenyi könyvtár is külön programokkal készül a napra.

A korábbi ünnepekhez hasonlóan idén is lesz nyílt a Parlamentben 9 órától 14.30-ig. Ennek keretében az érdeklődők belátogathatnak a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe, ahol megtekinthetik az itt őrzött Szent Koronát. A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes. A Parlament Kupolatermében 16 órától kerül sor az állami kitüntetések átadására.

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

Menü

Főoldal

Főoldal

Főoldal

Főoldal 2014

Főoldal 2015

Főoldal 2016

Főoldal

Navigáció