Sajtószoba

Sajtóközlemény - Rendben zajlottak le a nemzeti ünnep rendezvényei
 
A kedvezőtlen időjárás ellenére rendben és sérülés, baleset nélkül zajlottak le a március 15-i nemzeti ünnep programjai. Délután a Parlament Kupolatermében Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, és sor került a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadására.

A nemzeti rendezvények biztonságát felügyelő Operatív Törzs a programok végéig folyamatosan ülésezett és megállapította, hogy a nap folyamán a rendezvényekhez kapcsolódóan rendkívüli esemény nem történt.

Budapest, 2013. március 15.


Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


2013. március 15., 13:49

Tájékoztató - Műsorváltozás

A Kormány korábbi bejelentése szerint – tekintettel a rendkívüli időjárásra - a március 15-i nemzeti ünnep programjai zárt térben folytatódnak.
13 óráig több mint 6500 látogatója volt a Parlamenti Nyílt Napnak.

A zárt térre tervezett, korábban meghirdetett programok nem maradtak el, de tekintettel a rendkívüli időjárási körülményekre a műsorváltozás jogát a Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság fenntartja.

Ragaszkodva a korábbi állásponthoz, tekintettel a személyi biztonsági szempontokra az államtitkárság tájékoztatta a művészeket, például a Kaláka Együttes Gyuláról érkező művészeit, vagy a Mészáros János Elek Bicskéről érkező művész urat arról, hogy eseményen testi épségük megóvása és a balesetek elkerülése érdekében ne jelenjenek meg.


Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
2013. március 15. 11:24

Sajtóközlemény - A kedvezőtlen időjárás ellenére is biztonságban kezdődtek meg a nemzeti ünnep rendezvényei

A március 15-i nemzeti ünnep zárt térben megrendezendő programjai a rendkívüli időjárás ellenére biztonságban kezdődtek meg. Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 165. évfordulója tiszteletére, Kövér László házelnök jelenlétében, katonai tiszteletadással felvonták a nemzeti lobogót az Országház épülete előtt. Az első órában már 2100-an vettek részt a hagyományos Parlamenti Nyílt Napon.

A Belügyminisztérium javaslatára a Kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondta. Azoknak, akik a rendkívüli időjárás ellenére úgy döntenek, hogy elindulnak, a kormány benti helyszíneken biztosítja a programokat, a közös megemlékezés lehetőségét.

A kormány emellett továbbra is arra kéri az önkormányzatokat, pártokat és felelős társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le.

Az Operatív Törzs a nap folyamán folyamatosan ülésezik, a legfrissebb információk szerint eddig két szervezet vállalta, hogy - szemben a szakértők tanácsával - megkezdik a kültéri rendezvényeiket.

A Parlamenti Nyílt Nap keretében - amin eddig már több mint kétezer érdeklődő jelent meg - 14.30-ig lehet ingyenesen belátogatni a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe. Az Országos Széchenyi Könyvtárban, az I. kerületi önkormányzat aulájában, a Tárnok utcai iskolában, a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézet és Múzeumban és a Nemzeti Táncszínházban fennakadás nélkül megtartják a programokat. Délután 16.00 órától adják át a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat a Parlament kupolatermében, az ünnepségen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


2013. március 14.

Sajtóközlemény - Elmaradnak a szabadtéri állami rendezvények a rendkívüli időjárás miatt

A Belügyminisztérium javaslatára a Kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja. Ez a döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket. A Kormány megkéri az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le. 

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

Sajtóközlemény - 2013. március 14.

Rossz időjárás esetén is ünnepi hangulat a budai Várban

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felkészült arra, hogy a március 15-ére várható rossz időjárás esetén is ünnepi programokkal várják az érdeklődőket a budai Vár területén. A korábban szabadtérre meghirdetett eseményeket, koncerteket eső esetén a Várnegyedben található kulturális intézményekben tartják meg, így méltó körülmények között ünnepelhetünk a nemzeti ünnepen.

Nemzeti ünnepünk alkalmából hagyományőrző programokkal várjuk az érdeklődőket a Várba; változatos zenés programok, óriásbábos előadások, vidám tánctanítás és megannyi más érdekesség fogadja a közönséget. A várható esős, szeles időjárásra való tekintettel a szabadtéri programok beköltöznek a környező kulturális és oktatási intézményekbe. Így pl. a Kaláka együttes koncertjét rossz időjárás estén a Budavári Önkormányzat Aulájában tartják meg, míg Tolcsvay László az Országos Széchenyi Könyvtárban ad koncertet.

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


Sajtóközlemény - 2013. március 8.

Családi programok március 15-én


Tarlós István, Budapest főpolgármesterének múzeumkerti ünnepi beszédével veszik kezdetüket a március 15-ei programok. Ezután ünnepi menet indul a budai Várba, ahol hagyományőrző programok, változatos koncertek, óriásbábos előadások, vidám tánctanítás és megannyi más érdekesség várják az érdeklődőket. Idén is bárki ingyenesen meglátogathatja a Parlamentet a nyílt nap keretében.

Az ünnepi programok március 15-én, pénteken reggel 11 órától kezdődnek a múzeumkerti díszünnepséggel, ahol ünnepi köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Fellép a műsorban a Magyar Állami Népi Együttes és Tolcsvay László, aki 40 évvel ezelőtt zenésítette meg a Nemzeti dalt, s most először adja azt elő állami ünnepségen. Az esemény narrátora Laklóth Aladár.

Ezt követően 12.15-kor indul a Múzeumkertből az ünnepi menet az Astoria – Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János út – Dísz tér; illetve Clark Ádám tér – Sikló utca – Savoyai terasz útvonalon át a Budai Várba.

A Budai Várban 10 órától 18 óráig ingyenesen látogatható programok és tematikus kiállítások várják a látogatókat. A várhatóan esős időjárásra való tekintettel a szabadtérre tervezett programok helyszíne átkerült a budavári intézményekbe, ahol változatos zenés programok és számos gyermek-program várja az érdeklődőket.

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható lesz több múzeum is a Várban, mint pl. Magyar Nemzeti Galéria, de a Magyarság Háza és az Országos Széchenyi könyvtár is külön programokkal készül a napra.

A korábbi ünnepekhez hasonlóan idén is lesz nyílt a Parlamentben 9 órától 14.30-ig. Ennek keretében az érdeklődők belátogathatnak a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe, ahol megtekinthetik az itt őrzött Szent Koronát. A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes. A Parlament Kupolatermében 16 órától kerül sor az állami kitüntetések átadására.

Sajtó Főosztály
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium