Sajtószoba

KÖZLEMÉNY
2015. március 13. péntek

TISZTELET A BÁTRAKNAK!
Március 15. – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója

Újra megtelik ünneplőkkel a Kossuth Lajos tér és a Nemzeti Múzeum kertje! Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából a „Tisztelet a bátraknak!” jelmondatú állami ünnepségsorozat idén egy nappal korábban, Nyitott Parlamenttel és szabadtéri portrékiállítással indul. Március 15-én, a Kossuth Lajos téren zászlófelvonással veszi kezdetét a programsorozat, majd ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere mond beszédet. A Budai Várban egész nap családi programokkal várják az ünneplőket.

Katonai tiszteletadással történő zászlófelvonással veszi kezdetét az állami ünnepségsorozat vasárnap reggel kilenc órakor, a Kossuth Lajos téren.

A Múzeumkertben 10:30-kól kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere.  
Az állami ünnepségek, megemlékezések miatt forgalomkorlátozások lesznek Budapesten. A forgalom lezárását a Budapesti Rendőr Főkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai biztosítják az érintett útszakaszokon. Ennek értelmében a gépjárműforgalom elől lezárják március 15-én reggel 4 órától délután 3 óráig a Múzeum körutat a Kálvin tér és Astoria között, majd vasárnap reggel 6 órától délután 3 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum környékét. A Kossuth térről induló menet elhaladásának idejére szakaszos forgalomzárás lép életbe a menet útvonalán: Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Astoria – Múzeum körút.

A Nemzeti Múzeumtól az MH Budapest Helyőrség Zenekar és hagyományőrző huszárok vezetésével az Astoria – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér útvonalon indul majd a tömeg a Budai Várba, így ezen az útvonalon is ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani.
A Budai Várban egész nap családi programokat tartanak, amelyek zavartalan biztosítása érdekében le lesz zárva a gépjárműforgalom elől a Vár egész területe március 15-én 0 órától 24 óráig.
A közlekedést érintő változásokról szóló bővebb tájékoztatás elérhető a rendőrség (police.hu), valamint a Budapesti Közlekedési Központ (bkk.hu) honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nemzeti ünnep napján változóan felhős idő várható, hosszabb napos időszakokkal. Kisebb eső, zápor elsősorban a déli, kora délutáni órákban fordulhat elő. Délkeleti szél várható. Az 5 - 15 km/h-s átlagszél mellett 20 - 35 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 fok körül alakul.

További információ és részletes program a https://marcius15.kormany.hu oldalon található.


Galéria (Sajtótájékoztató, 2015.03.10. 12 óra kedd, Magyar Nemzeti Múzeum)

Több száz településen szavalják majd egy időben a Nemzeti dalt (MTI 2015. március 10., kedd 14:26)
    Budapest, 2015. március 10., kedd (MTI) - Szombaton a Parlament, március 15-én, vasárnap a Várkert Bazár és a Táncsics-börtön is ingyenesen látogatható lesz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségsorozaton. Vasárnap délután több száz településen várhatóan tízezrek egy időben szavalják el a Nemzeti dalt.
    A nemzeti ünnep programjairól tartott keddi sajtótájékoztatón Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára kiemelte: március 15-én, egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (NRH) a "Tisztelet a bátraknak" jelmondat jegyében hív közös ünneplésre, közös emlékezésre mindenkit.
    Jelezte, a központi ünnepségsorozat már március 14-én, szombaton megkezdődik: a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát.
    A programok március 15-én, vasárnap reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.
    A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.
    Kun Szabó István szólt arról is, hogy az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását az idén is az operatív törzs felügyeli, amelyben többek között a rendőrség, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a katasztrófavédelem képviselői vesznek részt. Az operatív törzs vasárnap reggel fél kilenctől a programok végéig folyamatosan ülésezni fog, munkájukról folyamatosan tájékoztatást adnak.
    Ivády Nóra, az NRH főigazgatója a családi és lakossági programok közül kiemelte például, hogy vasárnap a Múzeumkertben megnyílik a Tisztelet a bátraknak című szabadtéri portrékiállítás. A budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel - köztük a Ghymes együttes fellépésével - és gasztrokulturális sétánnyal is várják az ünneplőket.
    Bajnai Zsolt, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárságának kommunikációs vezetője elmondta: az idei március 15. az első, amikor két háttérintézményük is ingyenesen lesz látogatható. Vasárnap meg lehet tekinteni a teljes Várkert Bazárt, s az ottani Csók István-kiállítást is. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy jelenlegi formájában vasárnap utoljára lesz látható a Táncsics-börtön, ott ugyanis március 16-án a Hauszmann-tervnek megfelelően nagyszabású régészeti feltárás kezdődik.
    Szente Vajk színész, rendező Németh Kristóf kollégájával közös ötletéről, a Mi március 15-énk című kezdeményezésről számolt be. Azt mondta: eddig országszerte több mint 400 önkormányzat jelezte, hogy vasárnap délután 3 órakor valamely közterületen elszavalják a Nemzeti dalt. Hozzátette: kezdeményezésükhöz várják a további jelentkezőket, a határidő: a közös szavalás időpontja.
    Tóthné Mogyorósi Nóra, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ koordinációs főosztályának osztályvezetője elmondta: meghívójuk nyomán 44 intézményből mintegy 500 diák és azok kísérői jelezték részvételüket az ünnepnap lakossági programjaira.
    Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője azt mondta: idén március közepének megfelelő időjárásra lehet számítani, extrém időjárási jelenség nem várható. Szombaton többször, vasárnap már csak elvétve lehet egy-egy zápor. A szél csak időnként élénkülhet meg, erős vagy viharos szél nem zavarja majd rendezvényeket. Reggel 4-5, délután 9-10 Celsius-fok várható.
    Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja.


Március 15. - Már 14-én elkezdődik az állami ünnepségsorozat

Budapest, 2015. március 6., péntek (MTI) - Március 14-én már elkezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségsorozat: a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Múzeumkertben tartott sajtótájékoztatóján.


Kun Szabó István kiemelte: március 15. az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk. Az általa megjelenített értékek fontosságát illetően a lehető legszélesebb körű nemzeti közmegegyezés van. "Gondoljunk olyan értékekre, mint a polgári jogok kiterjesztése, a nemzeti függetlenség és az ezek védelmében hozott közös áldozat" - fogalmazott a helyettes államtitkár.


A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal a "Tisztelet a bátraknak" jelmondat jegyében hív közös ünneplésre, közös emlékezésre mindenkit. A központi ünnepségsorozat már szombaton megkezdődik. A programok március 15-én, vasárnap reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren folytatódnak, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.


A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.


Kun Szabó István szólt arról is, hogy a Budai Várban egész nap családi programokkal várják az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.


Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Menü

Főoldal

Navigáció