Sajtószoba

 


Nagy érdeklődés kísérte a nemzeti ünnep programjait
Budapest, 2014. március 15. 17:39

Sikeresen, nagy érdeklődés mellett lezajlottak a március 15-i állami ünnepség programjai. A nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, a mentőknek összesen négy embert kellett ellátni. A kormány által szervezett eseményeken több tízezren vettek részt.

Az állami ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs folyamatosan ülésezett, és az utolsó program végeztével befejezte munkáját.
 

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály)  


Rendben zajlanak a nemzeti ünnep programjai
Budapest, 2014. március 15. 15:00

Rendben lezajlott a március 15-ei nemzeti ünnep múzeumkerti rendezvénye. A megemlékezés zavartalanul és méltóságteljesen fejeződött be.

A Budai Várba induló menethez a déli órákban több ezer fő csatlakozott. A nemzeti ünnepi programsor várbeli eseményei beltéri helyszíneken nagy érdeklődés mellett zajlanak, a Várban a kültéri programokat az élénkülő szél miatt az együttműködő intézmények fogadták be.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály) 

 
Az időjárás egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnepi programok elhalasztását

2014. március 15. 13:30

Az időjárás egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnepi programok elhalasztását, de ha a széllökések meghaladnák a 90 kilométeres óránkénti erősséget, az operatív törzs az emberek testi épségének megóvása érdekében hozhat ilyen döntést - közölte az MTI érdeklődésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Az MTI annak kapcsán kérdezte a tárcát, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében több járásra már kiadta a riasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint másodfokú, vagyis narancssárga figyelmezetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint a fővárosban. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.
Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is 70 kilométer/órásnál erősebb széllökések lehetnek.

A meteorológiai szolgálat azt írta: kora délutánig inkább csak északkeleten fordulhat elő egy-egy 60-65 kilométer/óra körüli széllökés délnyugati irányból.

Majd kora délután észak felől egyre többfelé viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Mint kifejtették: az északi határ mentén délután 1 óra körül hirtelen megerősödhet a szél, az északi megyékben és a fővárosban nem sokkal ezt követően lehet viharos széllökésekre számítani. Délután 4 óra körül a Közép-Dunántúlon és az Alföldön válik sokfelé viharossá a szél. Az utóbbi térségben a legerősebb széllökések akár az óránkénti 100 kilométeres erősséget is elérhetik.

Este 7 óra körül a szél mindenütt mérséklődik. Ekkor már inkább csak az ország déli harmadán lehetnek 70 kilométer/órát elérő lökések.
Az előrejelzés szerint szombaton a hőmérséklet maximuma még eléri a 16-21 Celsius-fokot, majd délután rohamosan csökken, késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnap a délnyugati és az északkeleti megyéket kivéve ismét sokfelé lehetnek viharos széllökések. Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében a szélsebesség helyenként elérheti a 90-95 kilométer/órát is.

(MTI)


Navracsics Tibor: elsősorban magyarok vagyunk
Veszprém, 2014. március 15. 12:33

Elsősorban magyarok vagyunk, ebben kell egyetértenünk - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprémben az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulóján megrendezett ünnepségen szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Dózsa téren, több száz ünneplő előtt kifejtette: az egyetértés azt jelenti, hogy az alapvető dolgokban, a nemzet ügyeiben és azok megoldásában egyetértünk.

Az egyetértés azt a tudatot jelenti, hogy mindenekelőtt magyarok vagyunk, s csak azután baloldaliak vagy jobboldaliak, katolikusok vagy protestánsok, hívők vagy nem hívők, férfiak vagy nők - jelentette ki.

Navracsics Tibor hozzátette, március 15-e öröksége rendkívül súlyos örökség. Hiszen megteremtettük-e a békét a társadalmi igazságosság, a méltányosság erővonalai mentén? Fenn tudjuk-e tartani a szabadságot saját akaratunkból, önkéntes együttműködésünkből, nem rohanva másokhoz, külföldre segítségért, protekcióért? - tette fel a kérdést a miniszter.

Hozzáfűzte: egyet tudunk-e érteni abban, félretéve minden világnézeti és ideológiai különbözést, hogy a legfontosabb dolog, hogy magyarok vagyunk és elsősorban az ebből álló feladatokat kell közösen megoldanunk?

Navracsics Tibor azt mondta, a szabadság több, mint elnyomásmentesség. A szabadság erő: annak az ereje, hogy meg tudjuk szervezni a saját közösségi békénket, nem szorulunk mások gyámkodására, a magunk urai tudunk lenni, betartjuk a saját szabályainkat, és fenn tudjuk tartani ezt a szabályrendszert, mert megvan hozzá a erkölcsi erőnk, az intellektuális erőnk és az akarat az egyetértésre - hangsúlyozta.

Úgy vélte, március 15-e a magyar fiatalság ünnepe is, valamint a polgári Magyarország megszületéséé, mivel az áprilisi törvények az országot a polgári nemzetek sorába emelték.

A miniszter beszélt arról, hogy míg más nemzetek a forradalmaik alatt jelszavaikban az ellenség vérét kívánták, harcot, háborút hirdettek, addig a magyar szabadságharcosok a "Legyen béke, szabadság és egyetértés!" jelmondatot követték.

Van a magyar forradalomban valami tragikum és egy végsőkig kifeszített jóra vágyás - fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve: mi nem indultunk hódító háborúba, minket rákényszerítettek a harcra; rákényszerítettek, hogy a békét, egyetértést, szabadságot megvédjük.

Beszédét azzal zárta: Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

A Dózsa téren általános iskolások adtak irodalmi műsort, felidézve a forradalom fontos mozzanatait, mondatait, s a Gabona zenekar, valamint a MH Légierő zenekara lépett fel. Az ünnepség koszorúzással zárult.

 

A márkói, veszprémi, csetényi és dudari ünnepi megemlékezésekről készült fotók ide kattintva megtekinthetőek.

(MTI)

 

Felvonták a nemzeti lobogót a megújult Kossuth téren

Budapest, 2014. március 15., 10:18

Nagy érdeklődés mellett megkezdődtek a március 15-i nemzeti ünnep programjai. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére, katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját a megújult Kossuth téren több mint 6000 ünneplő jelenlétében.

Az eseményen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a kormány, a Diplomáciai Testület, az állami protokoll tagjai, valamint a Magyar Honvédség tábornoki kara.

A ceremóniát követően ünnepi menet indult a Múzeumkertbe 5000 fő részvételével, amely folyamatosan bővül. A központi megemlékezés 10.30 órakor kezdődik, amelyen ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.


(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály)

 

Megkezdte munkáját az operatív törzs a nemzeti ünnepen

Budapest, 2014. március 15., 8:00

Teljes készültségben megkezdte a munkáját az operatív törzs a nemzeti ünnepen. A meteorológiai előrejelzések szerint délig szép időre számíthatunk, délután megnövekszik a szél erőssége. Egyelőre rendkívüli esemény nem történt, amely a nemzeti ünnephez kapcsolódó programok sikeres és méltóságteljes lebonyolítását veszélyeztetné.

A nemzeti ünnep eseményeit - mint minden esetben – most is az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak. Az operatív törzs folyamatosan ülésezik a nap folyamán a programok végéig és munkájáról folyamatosan tájékoztatást ad.

 

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály)
 

 

 

Kistelepülések jelentkezését várják az állami ünnepségre

2014. március 7.

A kistelepülések lakóival kívánja megosztani idén a március 15-ei közös ünneplést a kormány, amely keddig várja a tízezernél kevesebb lakosú települések polgármestereinek jelentkezését - számolt be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen az állami ünnepségsorozat részleteit ismertették pénteken.

Balatoni Monika elmondta, hogy a jelentkezők küldöttségét a Múzeumkertben a számukra létrehozott szektorban várják. Fontosnak nevezte, hogy a kistelepülések lakói is részt vehessenek az állami ünnepségen.

A felújított Kossuth téren zászlófelvonással és Kövér László házelnök köszöntőjével veszi kezdetét a programsorozat reggel kilenc órakor, majd fél 11-kor a Múzeumkertben folytatódik, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet - ismertette a részleteket.

Ott az állami ünnepségek történetében elsőként adja elő Tolcsvay László zeneszerző az általa negyvenegy éve megzenésített Petőfi-verset, a Nemzeti dalt. A műsorban fellép még - mások mellett - Antal Tímea, Keresztes Ildikó, Sipos Imre, Szente Vajk, Szvorák Katalin, a Magyar Állami Népi Együttes és felvételről hallható lesz az MR Gyermekkórusa is.

A Múzeumkertből az ünnepi menet hagyományőrző lovasok részvételével vonul a budai Várba, ahol délelőtt tíz és délután öt óra között több helyszínen is tartanak családi programokat.

Balatoni Monika ismertette: az Országház Kupolatermében március 14-én adják át a Kossuth-, a Széchenyi- és az egyéb állami díjakat, az eseményen köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, és részt vesz rajta a miniszterelnök és a házelnök is.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója arról számolt be, hogy az eseménysorozatot a közmédia is közvetíti Tisztelet a bátraknak! című műsorfolyamában.

A fél 9-től délig tartó műsorfolyamban élőben láthatók majd a Kossuth téri és a múzeumkerti események, majd a várból jelentkezik az adás. Délután egyórás műsor mutatja be a Kossuth tér felújításának folyamatát, amelyet a közmédia folyamatosan rögzített kihelyezett kameráival. Egy dokumentumfilm pedig a pákozdi csatát eleveníti fel az M1-en.

Az M2 gyermekcsatornán egész nap magyar mesék lesznek, és egy tízrészes sorozatot is levetítenek Papírcsákó és paripa címmel arról, mit jelent a gyermekek számára a nemzeti ünnep. A napközben többször is jelentkező Hetedhét Gyerekhíradó szintén az ünnepet idézi - fűzte hozzá. Az M2 este fél kilenckor már felnőtteknek szóló programra vált, és az Erkel Színházból közvetíti a Pilvaker című műsort, amely később a Petőfi Rádión is hallható lesz.

A Kossuth Rádió is rendszeresen tudósít a nap folyamán a helyszínekről, és a miniszterelnök beszédét is élőben sugározza. A Dunán este nyolckor foglalják össze, hogyan ünnepeltek a határainkon túl és az egész világban élő magyarok, a Bartók Rádióban pedig egész nap magyar zene lesz hallható.

A Duna World dokumentumfilmben mutatja be 1848 hatását a magyar képzőművészetre, valamint a szabadságharc háromszéki forradalmi emlékhelyeivel és a székely vértanúkkal ismertet meg.

Szabó László Zsolt elmondta, március 14-én az állami kitüntetések átadásáról egyórás műsorban számol be az M1, és a Kossuth Rádió is sugároz egy félórás összeállítást. Aznap este nyílik meg a felújított Vígadó, amelynek ünnepi koncertjét is közvetíti a közmédia - fűzte hozzá.

Tolcsvay László a sajtótájékoztatón felelevenítette dala megszületésének körülményeit, azt az időszakot, amikor állami megemlékezés még nem volt március 15-én, csupán "néhány fiatal srác" ünnepelte azt a generációjából. Hozzátette: büszke dala sikerére, arra, hogy "fel tudta hangosítani Petőfi költeményét".

Kelemen László, a Magyar Állami Népi Együttesnek is otthont adó Hagyományok Háza főigazgatója arról számolt be, hogy egy verbunkossal és A költő visszatér című rockopera címadó dalára előadott, a mának szóló koreográfiával idézik fel a nemzeti ébredés időszakát.

A sajtótájékoztatón kiosztott ismertető szerint a Nemzeti Táncszínházban is előadásokkal várják az érdeklődőket, de ünnepi programokat kínál a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Galéria is, emellett a várban színpadot állítanak a Hadik-szobornál és a Dózsa György-szobornál is.


(MTI)

Menü

Főoldal

Navigáció