Lakossági tájékoztatás

Nagy érdeklődés kísérte a nemzeti ünnep programjait
Budapest, 2014. március 15. 17:39

Sikeresen, nagy érdeklődés mellett lezajlottak a március 15-i állami ünnepség programjai. A nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, a mentőknek összesen négy embert kellett ellátni. A kormány által szervezett eseményeken több tízezren vettek részt.

Az állami ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs folyamatosan ülésezett, és az utolsó program végeztével befejezte munkáját.
 

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály)  

 

Az időjárás egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnepi programok elhalasztását
2014. március 15. 13:30


Az időjárás egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnepi programok elhalasztását, de ha a széllökések meghaladnák a 90 kilométeres óránkénti erősséget, az operatív törzs az emberek testi épségének megóvása érdekében hozhat ilyen döntést - közölte az MTI érdeklődésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

 

Közlekedési lezárások

A forgalom lezárását a BRFK közlekedésrendészeti munkatársai biztosítják az érintett útszakaszokon. Így a gépjárműforgalom elől lezárásra kerül március 15-én reggel 4 órától a Múzeum körút a Kálvin tér és Astoria között, majd reggel 6 órától 15 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum környéke. A menet elhaladásának idejére szakaszos forgalomzárás lép életbe a menet útvonalán.

A közösségi közlekedést érintő változásokról szóló tájékoztatás a BKK honlapján elérhető.

 

Rendezvény megközelítése
 

A múzeumkerti rendezvény megközelítése kizárólag a Múzeum körút felől lehetséges, tekintettel a rendezvényhelyszín egyéb utcáinak részleges zárására biztonsági okokból a gyalogosan érkezők elől is. Emellett a helyszínt biztosító szakemberek szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében a menekülési útvonalakat, kiürítési pontokat. Kérjük, mindannyiunk biztonsága érdekében ezeken a helyeken senki ne álljon meg, illetve minden kedves érdeklődő kövesse a műsorközlő, valamint a helyszínt biztosító rendezők utasításait!

 

Központi irányítás, meteorológiai jelentések

A szervezők által működtetett Központi Bázison szakemberek és a szervezésért felelős irányítók csoportjához fut be minden olyan információ, amely a rendezvényt érinti. Ezek egyik legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálattól befutó jelentés, amely folyamatosan tájékoztatja a Központi Bázis munkatársait, hogy várható-e veszélyt okozó időjárási jelenség pl: zivatar jégesővel, viharos széllel, 45 km/h feletti viharos szél, felhőszakadás. Ezek bármelyike esetén, a rendezvények hangosításán és a biztonsági személyzeten keresztül elindul a tájékoztatás, – legalább 30 perccel a várható esemény előtt –   hogy a tömegkiürítés biztonságosan megtörténhessen. Az irányítók veszély esetén akkor is le fogják mondani az eseményt, ha a várt veszélyes időjárási elem végül is elmarad. Ez esetben a műsorközlő pontos tájékoztatást ad a teendőkről és a térkiürítés rendjéről.
 

 

Mentő és egészségügyi szolgáltatások
 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) segítségével a rendezvény mentési biztosítása kialakításra került. A nap folyamán minden eseményen mentőautókkal, esetkocsikkal készültek fel a szervezők.

Ha Ön sérült, vagy bajba jutott embert lát környezetében, kérjük, jelezze pontos pozíciója és a probléma megfogalmazásával a 104-es hívószámon, vagy a legközelebbi biztonsági őrnél, aki CB rádión továbbítani tudja az információt a Központba, és a mentők kiérkezéséig segíteni tudnak az elsősegélynyújtásban is.

 

Felvonták a nemzeti lobogót a megújult Kossuth téren

Budapest, 2014. március 15., 10:18

Nagy érdeklődés mellett megkezdődtek a március 15-i nemzeti ünnep programjai. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére, katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját a megújult Kossuth téren több mint 6000 ünneplő jelenlétében.

Az eseményen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a kormány, a Diplomáciai Testület, az állami protokoll tagjai, valamint a Magyar Honvédség tábornoki kara.

A ceremóniát követően ünnepi menet indult a Múzeumkertbe 5000 fő részvételével, amely folyamatosan bővül. A központi megemlékezés 10.30 órakor kezdődik, amelyen ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.


(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály)

 

Megkezdte munkáját az operatív törzs a nemzeti ünnepen

Budapest, 2014. március 15., 8:00

Teljes készültségben megkezdte a munkáját az operatív törzs a nemzeti ünnepen. A meteorológiai előrejelzések szerint délig szép időre számíthatunk, délután megnövekszik a szél erőssége. Egyelőre rendkívüli esemény nem történt, amely a nemzeti ünnephez kapcsolódó programok sikeres és méltóságteljes lebonyolítását veszélyeztetné.

A nemzeti ünnep eseményeit - mint minden esetben – most is az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak. Az operatív törzs folyamatosan ülésezik a nap folyamán a programok végéig és munkájáról folyamatosan tájékoztatást ad.

 

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Osztály)

Menü

Főoldal

Navigáció