Magyarország nemzeti lobogójának felvonása az Országház előtt, majd ünnepi menet a Múzeumkertbe

Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér
Időpont: 2012. március 15., 8.00

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére március 15-én kora reggel az Országház épülete előtt katonai tiszteletadás kíséretében felvonják a nemzeti lobogót. A zászló a nap folyamán a magasban maradva jelzi: történelmünk fontos évfordulójára emlékezünk ezen a napon.

A ceremóniát hagyományosan a Budapest Helyőrség végzi, a zászló felvonására Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke ad engedélyt. Az ünnepségen részt vesz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, valamint az állami protokoll és a diplomáciai testületek képviselői.

Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara, és felsorakozik a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége. A látványos szemlén felvonulnak továbbá Magyarország történelmi zászlói is az Országház előtt. Az ünnepség narrátora Laklóth Aladár színművész.

A zászlófelvonás után ünnepi menet indul a megemlékezések következő helyszínére, a Nemzeti Múzeum elé. A vonulást a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara vezeti. A menetben részt vesznek az állami protokoll tagjai és közéleti szereplők. A egykori forradalmi helyszíneket érintő menethez annak teljes útvonalán bárki csatlakozhat.

A menet útvonala: Kossuth tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák tér–Károly körút–Múzeum körút–Múzeum kert

A nagyításhoz kattintson a képre.

 

 


A nemzeti lobogó felvonásáról készült képek elérhetőek a galériában.