Sajtószoba

Egész napos családi programok március 15-én


Kossuth tér, Nemzeti Múzeum, Budai Vár – ezek a március 15-i nemzeti ünnep fő helyszínei, ahová kordonok nélküli, családi, zenei, kulturális programokkal teli nemzeti ünnepre hív minden korosztályt a kormány. A helyszíneket ünnepi menetek kapcsolják össze: az első menet a Kossuth térről indul a reggeli zászlófelvonást követően a Nemzeti Múzeumhoz katonazenekarral, lovasokkal. A második menet a Nemzeti Múzeumnál tartott program után, 10 órakor indul a Budai Várba az Astorián és az Erzsébet hídon át. A Várban egész nap családi programok lesznek és ingyenes múzeumlátogatás, majd a Kossuth téri miniszterelnöki beszédre szintén menet indul délután fél 2-kor a Dísz térről a Lánchídon át. Orbán Viktor miniszterelnök délután 3 órakor mond ünnepi beszédet a Parlament előtt. 

Az ünnepi programok március 15-én csütörtökön reggel 8 órától kezdődnek a Kossuth téri zászlófelvonással. Ezt követően indul az ünnepi menet katonazenekar és a Nemzeti Lovas díszegység kíséretével a Magyar Nemzeti Múzeumhoz az Alkotmány utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Deák tér - Károly körút - Múzeum körút útvonalon. A Nemzeti Múzeumnál Tarlós István Budapest főpolgármestere tart ünnepi beszédet 9 órakor.

A Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepséget követően, 10 órakor a Budai Várba indul ünnepi menet a Múzeum körút – Astoria – Szabadsajtó út- Erzsébet híd – Attila út – Palota út – Dísz tér útvonalon. A Budai Várban egész nap, 11 órától 18 óráig családi és kulturális programok várják a látogatókat. A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható több múzeum: a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház.

A Várban a Dísz tér és a Kapisztrán tér között kirakodóvásár és kulturális programok lesznek.  A Hadik szobornál népzenei programok lesznek, fellép például a Tűz Lángja népzenei együttes. A Mátyás-templom előtt, a Szentháromság térnél irodalmi színpad lesz. A Szentháromság tér és a Kapisztrán tér között gólyalábasok szórakoztatják a Várba látogatókat.

A Magyarság Háza előtt huszár és párbajvívás bemutató lesz, a bátrabbak kipróbálhatják a „Székely Ektivitit” és az „Ismerd meg Magyarországot” című társasjátékot.

A Hadtörténeti Múzeum közelében, a Kapisztrán téren a Maszka Bábszínház előadása várja a kicsiket és a nagyokat, valamint a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett „Nemzeti lobogó alatt” című térzenéje.

A Budai Várból 13 óra 30 perckor indul ünnepi menet a Kossuth Lajos térre, amelyhez menet közben csatlakozik a civil szervezésű Békemenet, amelynek januári rendezvényén több mint 400 ezer békés demonstráló vett részt. A menet a Dísz térről indul és a Hunyadi úton keresztül, a Lánchídon át érkezik a Kossuth térre.

A Parlament lépcsőjén 15 órakor kezdődik az ünnepi műsor. Szájer József, az Európai Parlament Néppárti képviselőcsoportjának alelnöke mond köszöntőt, majd felcsendül a Nemzeti Dal újrahangszerelt változata Tóth Gabi, Dolhai Attila, Kökény Attila előadásában, Bársony Bálint vezetésével. Ezt követően kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde.

A kormányfő beszéde után körülbelül 16 óra 30 perctől ünnepi koncert lesz a téren, a folk rockot játszó Bohemian Betyars lép fel.

A korábbi ünnepekhez hasonlóan nyílt nap lesz a Parlamentben 9 órától 14 óráig. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, valamint a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

A programok szervezője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amely már hetekkel korábban megállapodott az ünnepi rendezvények fővárosi közterület használatáról Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalával és az Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom képviselőivel, akik a megállapodás értelmében Szabadsajtó úton tartják meg délután a demonstrációjukat.

Sajtó Főosztály
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

Több mint tízezren vesznek részt a családi programokon a Budai Várban

Jó hangulatban zajlanak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett állami programok, rendkívüli esemény nem történt.
Délelőtt az Országház épülete előtt, katonai tiszteletadás kíséretében vonták fel a nemzeti lobogót, melyet több mint ezren kísértek figyelemmel. Ezt követően több mint 5 ezer ember volt jelen a Múzeumkertben tartott ünnepi megemlékezésen.

A Várban jelenleg több mint 10 ezer fő vesz részt a családi programokon. A Nyitott Parlament program keretében 11.30-ig 4600 érdeklődő járt az Országgyűlés épületében.Budapest, 2012. március 15.

Sajtó Főosztály
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium