Parlamenti nyílt nap

Időpont: 2012. március 15., 9.00–14.00

Lassan már hagyomány, hogy az Ország Háza nemzeti ünnepeinken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Hasonlóképp történik ez idén március 15-én is. A zászlófelvonást követően az idelátogatók 9 órától léphetnek be a törvényhozás épületébe, ahol a program keretében megtekinthető a Díszlépcsőház, valamint a Parlament Kupolaterme.

A Kupolaterem az Országház egyik legimpozánsabb oszlopcsarnoka, amely az állami ünnepségek kiemelt helyszíneként is szolgál. Méltóságát tovább emeli, hogy 2000. január 1. óta a Honvéd Koronaőrök itt őrzik a Szent Koronát a jogarral és az országalmával együtt. A koronázási ékszerek ekkor kerültek át a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe, a koronázási palást – az állagának megóvását igénylő speciális körülmények végett – továbbra is a múzeumban található.

A Parlamentbe belépni a XII-es kapun keresztül lehet (északi oldal), amelyet a programra érkezők a Kossuth szobor felől tudnak megközelíteni. A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.