Országos Széchényi Könyvtár

 

Időpont: 2012. március 15., 10.00–18.00

A nemzet könyvtára is csatlakozik a március 15-i budavári ünnepi rendezvényekhez, és egész napos családi- és gyermekprogramokkal, tematikus kiállítással várja az érdeklődőket. Március 15-én ingyenesen látogatható a „Vállalkozás, kultúra, polgárosodás” c. kiállítás, amely felöleli a 19. század történetének valamennyi területét, továbbá bemutatja a modernizáció útját járó Pest-Buda, majd az egyesített főváros múltjának egy-egy szeletét is.

A könyvtárhoz érkező látogatók varázslatos időutazáson vehetnek részt. Megtekinthetik többek között a Heckenast kiadó kiadványait, és szakember segítségével kipróbálhatják a „Heckenast-örökséghez” kapcsolódó egykori nyomdagépet is, amelyen a Nemzeti dal és a 12 pont első példányait nyomtatták.

15 órától ünnepi műsor kezdődik, ahol Sajó Andrea főigazgató asszony köszöntője után Katona Tamás professor emeritus tart előadást a Landerer-Heckenast nyomda 1848. március 15-i szerepéről. Az ünnepségen fellép Tokody Ilona Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, zongorán kíséri Szennai Kálmán. A műsorban közreműködnek továbbá Muskát András operaénekes, Szente Vajk színművész, továbbá a Prima Primissima díjas Csillagszemű táncegyüttes tagjai.

Az Országos Széchényi Könyvtár programjai a nap folyamán ingyenesen látogathatók.