Nemzeti Táncszínház


Időpont: 2012. március 15., 11.00–18.00

A nemzeti ünnep alkalmából a Nemzeti Táncszínház is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, és egész napos, ingyenes programokkal várja a látogatókat. A táncszínház galériáján a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Megszőtt vonalak című kiállítása, valamint Baricz Katalin gÉN című kiállítása tekinthető meg. A program ideje alatt bemutatkozik a Magyar Mozdulatművészeti Társulat valamint a Mozdulatművészeti Stúdió Mozdulatkórusa, amelyek 11 és 15 óra között, óránként rövid performance előadásokkal szórakoztatják az ide látogatókat.

Fotó: Jókuti György


Magyar Mozdulatművészeti Társulat

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat egyedülálló képviselője a 100 éves magyar tradíciójú modern táncirányzatnak, a mozdulatművészetnek, mely nemzeti hagyományunk. A társulat – amely 1995-ben alakult Még 1 Mozdulatszínház néven, Fenyves Márk és Pálosi István vezetésével – az egyetlen olyan együttes, amely következetesen törekszik e tradíciók elsajátítására, továbbvitelére. Művészeti alkotó munkájuk hátterében komoly elméleti és kutatói munka is áll, mivel szervezetük – az Orkesztika Alapítvány – egyben Dienes Valéria hagyatékának, mozdulattudományi és művészeti munkásságának gondozója.

Az orkesztika (mozdulatrendszer, Dr. Dienes Valéria 1912-ben nevezte el így mozdulatrendszerét és iskoláját) a mozdulatok művészetét és tudományát jelenti: az emberi test természetes felépítésén és mozgásán alapuló, a szellem szabad működése által vezérelt, általános és nyitott mozdulat- és viselkedésrendszert.

Fenyves Márk és Pálosi István olyan idős mesterektől sajátították el tudásukat (Berczik Sára, E. Kovács Éva, dr. Dienes Gedeon, Szöllősi Ágnes, Kármán Judit), akik aktív szereplői voltak a modern táncművészet magyarországi hajnalának, és még mozdulatművészeti oklevéllel rendelkeztek. Vállalt feladatuk része a mozdulatművészet új generációjának nevelése, közönségének megkeresése. Ennek érdekében ismeretterjesztő előadásokat tartanak és tanfolyamokat szerveznek az Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Stúdióban és egyéb intézményekben. Fő céljuk a tradicionális modern tánc (a magyar mozdulatművészet) hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele és tanítása.
A tánc több „a technikánál”, ennek értelmében céljuk, hogy ne pusztán kész technikát tanítsanak, hanem a tanárok személyes módszerének megfelelő táncot és technikát. Gondolkodásukat az az általános mozdulatművészeti alapelv határozza meg, hogy a tanár a saját személyiségén keresztül segítse megtalálni a tanítvány saját egyéniségét és nyelvét a színpadon, a táncban.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat az „összművészet” jegyében, a táncos és képzőművészeti képiség, valamint a zeneiség szerves egységére, sajátos, harmónián alapuló formanyelv kialakítására törekszik. Szabadstílusú színház, amelynek tagjai folyamatosan alakítják annak arculatát. Egy színház a mozdulatért a kifejezés tükrében, és nem valamely mozdulattechnika stílusában. A társulat a klasszikus és kortárs terület között és mellett, a magyar moderntánc hagyományokból építkező, de kortárs szellemiségű egyedi stílusával, sajátosan új mozdulatművészeti stílust, és a “klasszikus-modern” tánc műfaját képviseli.

A társulat repertoárja több részből áll: klasszikus mozdulatművészeti művek rekonstrukciói; saját „kortárs” stílust kialakító mozdulatművészeti művei; kortárs vendégkoreográfusok művei és gyermek és ifjúsági előadások alkotják.

A társulat az elmúlt évek alatt több szakmai elismerésben részesült: az Alternatív Színházi Szemlén több alkalommal kapta meg a „Legjobb Táncelőadás” közönségdíjat, 2000-ben pedig a „Legjobb Táncszínházi előadás” címet, 2006-ban pedig a „Legjobb Duó” előadói díjat is elnyerte. 2007-ben Oroszországban a Nemzetközi Színházi Fesztiválról a „Red Prize”, azaz a legkifejezőbb előadásért járó előadói díjjal térhetett haza. A Társulat vezetői, Fenyves Márk és Pálosi István 2006-ban a „Táncművészetért” díjban részesültek.


Fotó: Sulyok László

 

Mozdulatművészeti Stúdió Mozdulatkórusa

2012. február elején alakult Fenyves Márk vezetésével. A háború előtt Magyarországon is oly divatos orkesztika kórusműfaját éleszti fel ezzel az alapítvány. A mozdulatkórus eredetileg a görög színház mozgó embercsoportját jelentette. A 20. század eleji európai modern tánc, a mozdulatművészet önálló színpadi táncformát hozott létre belőle.