Március 15. - HM NRH: több tízezer ember vett részt a központi rendezvényeken
2016. március 15. 20:25

Sikeresen befejeződtek a nemzeti ünnep programjai; a központi rendezvényeken több tízezer ember vett részt a nap folyamán - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) kedd este az MTI-vel. (MTI 2016. március 15., kedd 20:15)

Az Operatív Törzs jelentése szerint a programok rendben lezajlottak az állami események helyszínein. A hűvös, esős idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a Magyar Nemzeti Múzeum előtt megrendezett ünnepi műsorra és a budai Várban meghirdetett programokra. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett Március 15. - "Tisztelet a bátraknak!" elnevezésű ünnepi rendezvénysorozat sikeresen zárult - írta a HM NRH.
   
Az "idén is biztonságosan lebonyolított nemzeti ünnep kapcsán" a HM NRH kiemelte továbbá, hogy a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a fővárosi közlekedésfelügyelet és a katasztrófavédelem képviselőiből álló Operatív Törzs évek óta megfelelően működik.
   
A központi rendezvények a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János jelenlétében felvonták Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezetésével átvonultak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol fél 11-kor kezdődött a díszünnepség. Itt Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet, Tarlós István főpolgármester pedig köszöntőt.
   
A Kossuth- és Széchenyi-díjakat Áder János államfő és Orbán Viktor délután az Országház Kupolatermében adta át.