Közlekedési tájékoztató

A március 15-i nemzeti ünnep rendezvényei által érintett helyszíneken a programokra érkezők biztonsága és a megemlékezések méltó lebonyolítása érdekében forgalmi korlátozások lépnek életbe a fővárosban az ünnep napján, továbbá egyes útszakaszokon a BKV járatai a megszokottól eltérő rendben közlekedhetnek.

2012. március 14–15-én az alábbi forgalomkorlátozásokra lehet számítani a fővárosban.


Megállási tilalom lép életbe a következő területeken és útvonalakon

2012. március 14-én 12.00 órától március 15-én 24.00 óráig:
o    az Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth tértől a Bajcsy Zsilinszky útig,
o    a Vértanuk tere teljes területén,
o    a Szalay utca mindkét oldalán a Honvéd utca és a Kossuth tér között,
o    a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Szalay utca között,
o    a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Markó utca között,
o    a Széchényi felső rkp. Kossuth tér és Markó utca közé eső szakaszán,
o    az Olimpiai park parkolójában,
o    az Október 6. utca mindkét oldalán a József Attila utca és az Arany János utca között,
o    Arany János utca mindkét oldalán az Október 6. utca és a Bajcsy-Zsilinszky utcáig.
o    a Múzeum krt. mindkét oldalán az Astoria és a Kálvin tér között,
o    a Puskin utca mindkét oldalán a Bródy Sándor utca és a Rákóczi út között,
o    Bródy Sándor utca mindkét oldalán a Múzeum krt. és a Szentkirályi utca között,
o    Trefort utca mindkét oldalán a Puskin utca és a Szentkirályi utca között,
o    Szentkirályi utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Reviczky utca között,
o    Múzeum utca mindkét oldalán a Múzeum krt. és a Szentkirályi utca között,
o    a Pollack Mihály tér teljes területén,
o    Ötpacsirta utca mindkét oldalán a Reviczky utcától a Múzeum utcáig,
o    az  Attila út mindkét oldalán a Szarvas tértől a Dózsa György térig,
o    a Dózsa György téren,
o    a Palota út mindkét oldalán a Dózsa György tér és a Dísz tér között,
o    a Színház utca mindkét oldalán a Dísz tértől  Színház közig,
o    Hunyadi János út mindkét oldalán a sorompótól a Dísz térig,
o    a Tárnok utca mindkét oldalán a Dísz tértől Szentháromság térig,
o    Szentháromság téren,
o    a Szentháromság utca mindkét oldalán a Tóth Árpád sétánytól a Szentháromság térig,
o    az Úri utca mindkét oldalán a Dísz tértől Kapisztrán térig,
o    a Kapisztrán tér teljes területén,
o    az Országház utca mindkét oldalán a Szentháromság térig,
o    a Bécsi Kapu téren,
o    a Váralja utca mindkét oldalán.

2012. március 14-én 18.00 órától március 15-én 17.00 óráig
o    a Széchenyi tér teljes területén és a Magyar Tudományos Akadémia Parkolójában,
o    a Nyugati téri parkoló területén.

 

Közúti forgalom elől zárják az alábbi helyszíneket és útvonalakat:


2012. március 15-én 06.00 órától 19.00 óráig
o    a Kossuth tér teljes területe,
o    az Alkotmány utca.

2012. március 15-én 08.00 órától 09.30 óráig
o    az Alkotmány utca,
o    Bajcsy Zsilinszky út,
o    Károly krt.,
o    Múzeum krt.

2012. március 15-én 09.30 órától 11.00 óráig
o    Kossuth Lajos utca,
o    Szabad sajtó utca,
o    Erzsébet híd,
o    Attila út,
o     Dózsa György tér,
o     Palota út.

2012. március 15-én 06.00 órától 24.00 óráig
o    a Budai Vár területe a Fortuna köz és a Dísz tér között, Szentháromság utcától a Dísz térig, az Úri utca és a Kapisztrán tér teljes hosszában, Dísz tér, Tárnok utca.


2012. március 15-én 07.00 órától 12.00 óráig
o    a Múzeum krt. az Astoria és a Kálvin tér között,
o    a Szentkirályi utca,
o     Puskin utca,
o    Múzeum utca,
o    Bródy Sándor utca,
o     Ötpacsirta utca,
o    Reviczky utca.

2012. március 15-én 13.30 órától 15.00 óráig
o    Budapest, I. kerület: a Hunyadi János utca teljes hossza, Clark Ádám tér, Lánchíd, Széchenyi tér, József Attila utca, Október 6. utca, Arany János utca, Bajcsy-Zsilinszky út.
o    Nyugati tér,
o     Szent István krt., 
o    Jászai Mari tér,
o    Balassi Bálint utca. A március 15-i nemzeti ünnep rendezvényei miatt változnak a tömegközlekedési járatok menetrendjei

Az alábbi változásokra kell számítani a tömegközlekedést választó utasoknak:


A 2-es villamosok a Kossuth Lajos tér zárása miatt üzemkezdettől, várhatóan 19.00 óráig csak a Vágóhíd és a Boráros tér között közlekednek, a Boráros tér és a Jászai Mari tér között a 2 villamospótló autóbuszokkal lehet utazni.

A 70-es és 78-as trolibuszok 6.00 órától 19.00 óráig, a Kossuth Lajos tér lezárása miatt a térig eredeti útvonalon, majd a Vértanúk terén visszafordulva a Báthory utca - Szemere utca - Kálmán Imre utca, tovább eredeti útvonalon járnak. A Honvéd utcai megállót az Erzsébet királyné útja, aluljáró, ill. a Keleti pályaudvar felé a Szemere utca kereszteződése utánra helyezik át. A Vértanúk tere esetleges zárásakor a trolibuszok a Kozma Ferenc utcáig közlekednek.

A 115-ös autóbuszok üzemkezdettől kb. 13.00 óráig, majd 19.00 órától várhatóan üzemzárásig a Kossuth Lajos teret elkerülve, módosított útvonalon közlekednek, azonban minden menetrend szerint érintett megállójukban megállnak. Várhatóan 13.00 és 19.00 óra között azonban a buszok módosított, rövidített útvonalon, az Árpád híd és a Nyugati pályaudvar között közlekednek.

A 47-es és 49-es villamosok 8.00 és 10.30 között-a Múzeum körút lezárása miatt-a Batthyány térre terelve közlekednek. A Kiskörút irányába utazóknak a Szent Gellért térről a 7-es illetve a 173-as autóbuszt, a Batthyány térről pedig a 2-es metrót ajánljuk.

A 109-es autóbuszok 8.00 és 21.00 óra között a Múzeum körút, majd a Deák Ferenc tér lezárása miatt megosztva közlekednek egyrészt Óbuda, Bogdáni út és Nyugati pályaudvar között 206-os, másrészt Kőbánya alsó vasútállomás és a Kálvin tér között 109-es jelzéssel.

Az 5-ös és a 178-as autóbuszok módosított útvonalon közlekednek az ünnepnapon. Várhatóan 9.50 és 10.50 között a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd és az Attila út lezárása idején. Ezen időszakban a Keleti pályaudvar, illetve Rákospalota felé a buszok nem érintik a Ferenciek tere, Astoria, Uránia és Blaha Lujza tér megállókat, terelt útvonalukon a következő ideiglenes megállókban lehet felszállni a buszokra: Rudas gyógyfürdő, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér, Corvin- negyed, Harminckettesek tere, Rákóczi tér, Népszínház utca. A Naphegy tér, illetve a Pasaréti tér felé kimaradnak a következő megállók: Blaha Lujza tér, Uránia, Astoria, Ferenciek tere, Szarvas tér, Dózsa György tér; az ideiglenes megállók: Blaha Lujza tér, Rákóczi tér, Harminckettesek tere (a 923-as busz megállói), Kálvin tér, Fővám tér, Rudas gyógyfürdő, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér.

Az 5-ös és a 178-as autóbuszok kb. 13.30 és 19.00 között, a Szabad sajtó út lezárása idején egyik irányban sem érintik a Ferenciek tere megállót. Az ideiglenes megállók a Keleti pályaudvar, illetve Rákospalota felé: Rudas gyógyfürdő, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér. A Naphegy tér, illetve a Pasaréti tér felé pedig a Kálvin tér, Fővám tér, Rudas gyógyfürdő megállókban állnak meg a buszok.

A 7-es, 7E, 173-as és a 173E autóbuszok módosított útvonalon közlekednek kb. 9.50 és 10.30 között, a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd zárása idején. Ebben az időszakban a pesti végállomások irányában a buszok nem érintik a Rudas gyógyfürdő, Ferenciek tere, Astoria, Uránia, Blaha Lujza tér megállókat. A terelt útvonalukon a következő ideiglenes megállókban lehet felszállni a buszokra: Fővám tér, Kálvin tér, Corvin-negyed, Harminckettesek tere, Rákóczi tér, Népszínház utca. A budai végállomások irányában kimaradó megállók: Blaha Lujza tér, Uránia, Astoria, Ferenciek tere, Rudas gyógyfürdő. Az ideiglenes megállók: Blaha Lujza tér, Rákóczi tér, Harminckettesek tere, Kálvin tér, Fővám tér. Ebben az időszakban a gyorsjáratok is megállnak a Szent Gellért téren.

A 7-es, 7E, 173-as és a 173E autóbuszok kb. 13.30 és 19.00 óra között, a Szabad sajtó út lezárásának idején egyik irányban sem érintik a Rudas gyógyfürdő illetve a Ferenciek tere megállókat. Az ideiglenes megállók mindkét irányban a Fővám tér és a Kálvin tér.

A 8-as és 112-es autóbuszok módosított útvonalon közlekednek kb. 9.50 és 10.30 között, a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd zárása idején. Ekkor a buszok nem érintik az Erzsébet híd, pesti hídfő (csak a 8-as), Ferenciek tere, Astoria, Uránia, Uránia végállomás, illetve az Uránia, Astoria, Ferenciek tere, Erzsébet híd budai hídfő megállókat. Az ideiglenes megállók: Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér (ideiglenes végállomás), Fővám tér, Rudas gyógyfürdő.

A 8-as és 112-es autóbuszok kb. 13.30 és 19.00 óra között a Szabad sajtó út lezárásának idején egyik irányban sem érintik az Erzsébet híd, pesti hídfő és a Ferenciek tere megállókat. Az ideiglenes megállók az Uránia irányában a Szent Gellért tér, a Fővám tér és a Kálvin tér, míg a budai végállomások irányában a Kálvin tér, a Fővám tér és a Rudas gyógyfürdő.

A 16-os autóbuszcsalád járatai a Budai várban tartandó programok miatt egész nap megosztva közlekednek: a 16A buszok a Széll Kálmán tér és a Bécsi kapu tér között, a 16-os buszok pedig a Deák Ferenc tér (illetve a Nyugati pályaudvar) és a Dísz tér között járnak.

Ezen felül a 16-os buszok üzemkezdettől 13.00 óráig, majd kb. 20.00 órától üzemzárásig a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között közlekednek, a régi 16-os autóbusz útvonalán járnak. Az ünnepi menet idején, kb. 10.20 és 11.00 óra között a Palota út lezárása miatt a Deák Ferenc tér és a Széll Kálmán tér (Várfok utca) között járnak. 13.00 és 15.00 óra között, a Széchenyi István tér lezárása miatt a Dísz tér és Batthyány tér között közlekednek. Kb. 13.20 és 13.50 között, a felvezető menet idején a Batthyány tér és a Széll Kálmán tér (Várfok utca) között járnak a Clark Ádám téren és a Budai Váron át. 15.00 órától kb. 20.00 óráig a Dísz tér és Nyugati pályaudvar között közlekednek a belvároson át az autóbuszok, a Deák tér lezárása miatt.

A 105-ös autóbuszok 13.00 és 15.00 között, a Széchenyi István tér lezárása és az Andrássy úti menet idején megosztva közlekednek egyrészt az Apor Vilmos tér és a Batthyány tér között, másrészt a Gyöngyösi utca és a Hősök tere között, rövidített útvonalon közlekednek. 15.00 és kb. 20.30 között bár teljes útvonalukon közlekednek, de a Deák Ferenc tér lezárása miatt kihagyják az Erzsébet téri betérőt, ezért az Apor Vilmos tér felé a József Attila utcában kialakított ideiglenes megállóban -a módosított útvonalon közlekedő 16-os busszal együtt-megállnak.

A 86-os autóbuszok 16.45 és 18.30 között a Bem József tér zárása miatt megosztva közlekednek egyrészt Újbuda, Függetlenségi Park és a Döbrentei tér között, másrészt pedig 17.20-ig Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér, majd 18.30-ig Óbuda, Bogdáni út és Margit híd, HÉV állomás között.


Fontos megjegyezni, hogy a fenti módosítások tájékoztató jellegűek, operatív intézkedések során akár jelentős változásokra is számítani lehet.


Március 15-én a tömegközlekedési járatok az ünnepnapi (vasárnapi vagy hétvégi) menetrendjüknek megfelelően, míg másnap, 16-án, pénteken a szombati (vagy hétvégi) menetrendnek megfelelően közlekednek. Március 17-én, szombaton és 18-án, vasárnap a szokásos hétvégi forgalmi rend lesz érvényben.


Az áthelyezett munkanap miatt március 24-én, szombaton az iskolaszüneti pénteki menetrend szerint közlekednek a járatok.

Bővebb információért hívja a BKV INFO, azaz a 06-1-258-4636-os telefonszámot!