Kalandos időutazás az Országos Levéltárban

Huszártábor a Levéltárban

Időpont: 2016. március 15., 10.00-18.00
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

www.mnl.gov.hu

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára március 15-én ismét kalandos időutazásra várja a látogatóit, melynek során bepillanthatnak egy huszártábor életébe, felszerelést készíthetnek maguknak, titkosított szövegeket fejthetnek meg és, ha kiállták az összes próbát, tiszteletbeli ’48-as honvédek lehetnek. Eközben végigjárhatják az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhetik annak legfontosabb eseményeit, szereplőit.

1. állomás BUDA
Buda város rendőri hivatala – az újoncok eligazítása (földszinti aula)
Korabeli íróasztalok mellett az írnokok tintával írt útlevelet állítanak ki a látogatók számára, melyet ezt követően minden állomáson, az adott feladat sikeres teljesítése után lepecsételnek a szigorú hivatalnokok.

2. állomás KECSKEMÉT
Kecskeméti honvédtoborzás (kutatóterem)
A forradalmi hadseregbe belépő újoncok eldönthetik, melyik fegyvernemben akarnak szolgálni, ennek megfelelően papírkardot és huszárfigurát készítenek. (A toborzásban részt vesznek honvéd hagyományőrzők is, akik emellett a rendezvény során a többi helyszínen is időről időre felbukkannak).

3. állomás VÁC
Az önkéntes mozgó nemzetőrség váci tábora (első emelet)
Huszárvágás – tíz fogalom van elrejtve a betűhalmazban, amit kardcsapások segítségével kell megtalálni. Lehet vízszintesen, függőlegesen és átlósan „vágni”. (pl. szablya, szurony, csákó, kard, paripa, mente, ágyú, roham, csata, győzelem)
A besorozott honvédek itt kapják meg a szükséges kiképzést. A puskatöltés lépéseinek fotóit helyes sorrendbe állítva kell bizonyítaniuk, hogy tökéletesen tudnak bánni a fegyverükkel.

4. állomás NAGYKÁTA
Kossuth írnoka (második emelet)
Kossuth levele Csányi László kormánybiztosnak. A szabadságharc jeles szereplőjének leveleiből néhány szó kimaradt, az eredeti kéziratokat elolvasva ezeket kell pótolniuk tintával a vállalkozó kedvűeknek.

5. Állomás ISASZEG
Isaszeg, a tavaszi hadjárat győztes csatájának helyszíne (második emelet)
Ikonikus csataképek, festmények, leírások és a csata adatainak összepárosítása.

6. állomás PEST
Huszár tábor – Kézműves foglalkozások (harmadik emelet)
A gyerekek nemzeti színű papírkönyvjelzőt, zászlót és csákót hajtogatnak, puzzle és más szabadságharchoz kötődő játékokkal tölthetik az időt.

7. állomás KOMÁROM (negyedik emelet)
Obsitlevél, „leszerelés” a próbákat sikeresen teljesítők részére.

LOVAGTEREM

A rendezvény alatt az első emeleti Lovagteremben az intézmény őrizetében lévő eredeti 1848/49-es iratokat (Függetlenségi nyilatkozat, Áprilisi törvények, Petőfi-kézirat, Leiningen-Westerburg Károly aradi búcsúlevele, 1848/49-es egyenruharajzok, stb.) tekinthetnek meg a látogatók.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!