Díszünnepség a Kossuth téren

Időpont: 2012. március 15., 15.00


Az idei március 15-i ünnepségek kiemelt helyszíne a Kossuth tér, ahol a Parlamenti Nyílt Nap zárása után is folytatódnak a programok. A tér már az ünnepség előtt benépesül; a megemlékezésre indulók csatlakozhatnak az ünnepségre érkező menetekhez.

Hagyományőrző huszárok vezetésével 13.30-kor a Dísz térről indul az első menet a budai Várból, amely a Lánchídon keresztül, a Széchenyi téren át halad a Bajcsy-Zsilinszky út felé, majd az Alkotmány utcán kanyarodik be a térre.

A Pénzügyőrség Zenekarának vezetésével 14 órakor induló díszmenet a Nyugati térről a Szent István körúton haladva a Balassi Bálint utcánál kanyarodik a Kossuth tér felé.

A 15 órától kezdődő megemlékezésen fanfárok hangjára felsorakoznak Magyarország történelmi zászlói a Parlament előtt. Az ünnepi műsorban közreműködik a Honvéd Táncegyüttes és Férfikar, akik a Tűztánc című produkcióból adják elő botos táncukat, majd Csík János előadásában Kossuth nóta hangzik el.

Az eseményen Szájer József, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke köszönti az ünneplőket, majd Bognár Szilvia népdalénekesnő előadásában a Hazám, hazám édes hazám című népdal feldolgozása hangzik el.

A díszünnepségen lesz hallható először az ebből az alkalomból átdolgozott Nemzeti dal, fiatal tehetségeinek előadásában. Közreműködő művészek: Tóth Gabi, Kökény Attila, Dolhai Attila és Bársony Bálint.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Az ünnepséget követően a Bohemian Betyars közreműködésével ünnepi koncert szórakoztatja majd a Kossuth téren a résztvevőket.

 

Díszmenet a Dísz térről a Kossuth térre.
Útvonal: Dísz tér–Hunyadi út–Lánchíd–Széchenyi tér–József Attila utca–Október 6. utca–Arany János utca–Bajcsy-Zsillinszky út–Alkotmány utca–Kossuth tér

 

Díszmenet a Nyugati térről a Kossuth térre.
Útvonal: Nyugati tér–Szent István krt.–Balassi B. utca – Kossuth tér

 

Nemzeti dal újrahangolva

Petőfi Sándor költeménye, amely 1848. március 13-án, két nappal a forradalmi események előtt született, a szabadságharc irodalmának egyik legismertebb, legkifejezőbb alkotása. A vers a hajdani Pest-Buda forradalmi eseményeinek kulcsszereplője is egyben, a szabadságáért küzdő nemzet ars poeticája, amelyet a 12 pont mellett elsőként sokszorosítottak az elfoglalt nyomdában.

A nemzeti hagyományunk fontos részét képző költemény szinte mindenki által ismert zenei verzióját Tolcsvay László szerezte, amely elsőként 1981-ben hangzott el a Budapest Sportcsarnokban, Koncz Zsuzsával, az Illés és a Fonográf együttessel közös előadásban, és hatalmas sikert aratott.

Az azóta is igen népszerű megzenésítésnek az idei március 15-i ünnep alkalmából készült áthangszerelt, modernizált verzióját elsőként a Kossuth téri díszünnepségen hallhatja majd a közönség. A Bársony Bálint zenei rendező irányításával készült változat az eredeti Tolcsvay-féle verzió modern hangzású, fiatalos, dinamikus átdolgozása.

A Nemzeti dal a Honvéd Férfikar, Tóth Gabi, Dolhai Attila, Kökény Attila és Bársony Bálint előadásában csendül fel majd a színpadon.

Nemzeti dal a stúdióban: Bársony Bálint, Dolhai Attila, Tóth Gabi, Kökény Attila (balról jobbra).