Március 15. - Vargha: a programszervezés célja, hogy mindenki méltóképpen ünnepelhessen
2017. március 10. 17:21

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett programok legfontosabb célja idén is az, hogy méltóképpen, biztonságban ünnepelhessen és emlékezhessen minden magyar ember - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a nemzeti ünnep programjairól tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.(MTI 2017. március 10., péntek 11:20)


Vargha Tamás a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott eseményen azt mondta: az 1848-1849-es forradalom a magyarok függetlenség iránti vágyának és merészségének örökérvényű példája. A forradalom és szabadságharc üzenetei a mai Európában is érvényesek - tette hozzá.
   
Közölte, a március 15-i programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők - a megszokott útvonalon - a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz. Itt fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, Tarlós István főpolgármester mond köszöntőt, majd 11 órakor Orbán Viktor miniszterelnök mondja el ünnepi beszédét.
   
A kormányfő beszédét követően indul meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonala idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, Szabad sajtó út, Március 15. tér, Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad a menet, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül éri el a Dísz teret.
   
Vargha Tamás elmondta, az autóforgalomra tekintettel idén tehát nem az Erzsébet-hídon vonul át a menet.
   
A budai Várban idén is egész nap számos ingyenes programmal várják az ünneplőket. Az Országházban idén is megtekinthető lesz regisztráció nélkül a Szent Korona.
   
A nemzeti ünnep hagyományos programja azoknak a nagyszerű embereknek az elismerése, akik a kultúra vagy a tudomány területén maradandót alkottak. Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket - közölte Vargha Tamás, megjegyezve, hogy idén 42-en részesülnek elismerésben. Az ünnepségen Áder János államfő mond beszédet, és a díjátadáson részt vesz Orbán Viktor és Kövér László.

Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium programigazgatója a lakossági programokról és az operatív törzs működéséről beszámolva az újdonságok között említette, hogy Hadik András lovas szobránál táncházat tartanak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság tagjai. A Szentháromság téren látható lesz a Hórihorgas Huszártréfák produkciója, valamint az óriásbábokkal előadott A Három Kívánság című műsor.
   
A Magyarság Házában lesznek kézműves foglalkozások és a gyerekek huszárpróbákon is részt vehetnek majd. A Várkert Bazárban a Színésznők forradalma című előadáson keresztül az érdeklődök megismerhetik, hogyan élte meg hat "jeles nő" a forradalom kitörését. A Dísz téren a Készenléti Rendőrség, valamint a pénzügyőrök és a honvédség zenekara játszik térzenét - mondta el.
   
Közölte, a hadtörténeti múzeumban idén is megrendezik a Forradalmi Forgatagot, egyebek között lesznek hadászati és fegyvertörténeti előadások, valamint lesz játékkatona-kiállítás is. Hunyadi János szobránál huszártábor lesz, ahol hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett a korabeli huszárok és honvédek élete. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra várja a látogatókat, amelynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány és a minisztériumok életébe.
   
Szabó László közölte, a programok biztonságos és zökkenőmentes lebonyolításáért az Operatív Törzs felel. Indokolt esetben az ünnepségek résztvevőinek testi épsége érdekében az Operatív Törzs vezetője határozhat úgy, hogy módosítja a programokat, szélsőséges esetben elhalaszthatja azokat.

Szűcs Annamária, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója elmondta, sok lezárás lesz Budapesten március 15-én, ezért azt kérte, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A lezárások miatt módosul több közösségi közlekedési jármű útvonala: a budavári buszjáratok mellett ez érinti az 5-ös, 7-es, 8-as, 9-es, 15-ös, 105-ös, 110-es, 115-ös és a 130E buszjáratokat. A villamosjáratok közül a megszokottól eltérően közlekedik majd a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 47-es, valamint a 49-es. A trolibuszok közül a 72-es, 73-as, a 76-os, a 83-as jár majd módosított útvonalon. A programok miatt Mol Bubi bicikliállomásokat is le kell majd zárni.
   
Közölte azt is, hogy a nemzeti ünnep alkalmából útra kelnek a BKK nosztalgiajáratai is. Ezen a napon az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamoson kívül nosztalgia-trolibusz is közlekedik majd egész nap.
   
Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője elmondta, hogy az országban eddig 483 állami és önkormányzati megemlékezést, valamint kulturális rendezvényt és demonstrációt jelentettek be március 15-ére. A rendőrség a rendezvényeken megjelenők létszámához, a forgalomkorlátozások mértékéhez igazodó rendőri jelenlétet biztosít majd a közterületeken - közölte.
   
Elmondta azt is, hogy a rendezvények rendjének a fenntartása a szervezők feladata, ugyanakkor a rendezvényekhez kapcsolódóan a jogsértést elkövetőkkel szemben fellépnek majd a rendőrök.
   
Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy nagyon büszkék arra a hagyományra, amely a magyar nemzet emlékezetében az 1848-49-es forradalom kapcsán a nemzeti múzeumhoz és annak kertjéhez kötődik.